Форум національних меншин (спільнот) України

7 червня у Києві за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції України у співпраці, Офісу Уповноваженого з дотримання прав людини  відбувся Форум національних меншин (спільнот) України, присвячений реалізації реформ з удосконалення українського законодавства відповідно до європейського у сфері етнополітики та забезпечення прав національних меншин (спільнот) в умовах війни .

Участь у заході взяло близько 150 представників державних інституцій, міжнародних організацій, громадського сектору та наукових кіл. Форум став майданчиком для діалогу, обміну досвідом та визначення шляхів подолання викликів, з якими стикаються національні меншини (спільноти) в Україні, на тлі повномасштабної війни.

З вітальними промовами виступили: Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук та Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, які наголосили на важливості забезпечення прав національних меншин (спільнот) та їхній ролі в консолідації українського суспільства в умовах повномасштабної війни росії проти України.

  Віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина зазначила, що Уряд прагне створити інклюзивне середовище, де кожна людина почувається важливою та цінною: «На сьогодні українська державна політика передбачає відкритість і усунення будь-яких бар’єрів у реалізації прав національних меншин (спільнот). Тому, кожен з вас останнім часом міг побачити значну кількість точкових змін щодо збільшення можливостей для здобуття освіти мовою національних меншин, доступу до вищої освіти, реалізації виборчих прав, доступу до медіа, всіх базових прав людини, які гарантовані кожному українцю, кожному представнику національної меншини.  Вже за кілька тижнів ми маємо намір розпочати переговори про членство України в Європейському Союзі, Україна виконала для цього всі умови. Про це зокрема свідчить представлений сьогодні Звіт Єврокомісії, де Україна отримала позитивну оцінку, зокрема і в сфері імплементації прав національних меншин. Ми вдячні міжнародним партнерам за підтримку на цьому шляху і визнання наших зусиль».

Участь у дискусійній панелі “Імплементація стандартів Ради Європи для забезпечення освітніх прав представників національних меншин в Україні: права на освіту та мови меншин” взяла участь Наталя Богданець-Білоскаленко, завідувач відділу навчання мов національних меншин, разом із першим заступником міністра освіти і науки України Євгеном Кудрявцем, заступнико голови Ради національних спільнот України Людмилою Коваленко, головою демократичного об’єднання угорців в Україні паном Ласло.