Каховське водосховище – до, під час і після існування

До програми “Європейська якість навчання для кращої успішності учнів” у межах модуля Жана Моне на базі Інституту педагогіки НАПН України з лекційним виступом “Каховське водосховище – до, під час і після існування” долучився Савчук Іван Григорович канд. геогр. наук, старший науковий співробітник Лабораторії “Географія міст” Вищої школи суспільних наук (Париж, Франція), завідувач Відділення наук про Землю Київської Малої академії наук учнівської молоді.

Спікер поділився результатами системного аналізу щодо просторових змін і наслідків формування водосховища, його подальшого руйнування для системи національної економіки країни та експортного потенціалу в реаліях російсько-української війни, власним баченням і можливими сценаріями моделей економічного розвитку та розквіту незалежної, вільної, демократичної України.

Основні напрями, що були розглянуті:

  • ретроспективний аналіз розвитку території Каховського водосховища до 1840 р та системи розселення,
  • вплив водосховища на спеціалізацію південних регіонів країни,
  • знищення водосховища та короткотермінові й довгострокові економічні наслідки для національного господарства в реаліях російсько-української війни та повоєнного відновлення,
  • туристичні атракції та археологічний потенціал території.

Висловлюємо подяку Савчуку І. Г. за ґрунтовний виклад результатів наукового дослідження, деталізацію проблемних питань та аналіз можливостей розвитку.