Всеукраїнський науково-методичний семінар «Формування громадянської компетентності учнівства різних вікових груп в умовах війни»

25 жовтня 2023 року вчені відділу інновацій та стратегій розвитку освіти Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України спільно з ученими відділу інноваційної діяльності та дослідно-експериментальної роботи Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти», адміністрацією і педагогічним колективом гімназії № 178 міста Києва організували і провели Всеукраїнський науково-методичний семінар «Формування громадянської компетентності учнівства різних вікових груп в умовах війни». У заході, який проведено в дистанційному режимі на платформі Google Meet, узяло участь близько 100 освітян і науковців із міста Києва, Донецької  (м. Добропілля, м. Краматорськ, м. Слов’янськ), Дніпропетровської  (м. Дніпро, м. Кривий Ріг, м. Марганець), Полтавської (м. Пирятин, м. Полтава), Рівненської (м. Острог, м. Рівне), Сумської (м. Ромни), Харківської (м. Харків), Хмельницької (м. Шепетівка) областей нашої держави.

Перед учасниками всеукраїнського науково-методичного семінару виступила завідувачка відділу інновацій та стратегій розвитку освіти Інституту педагогіки НАПН України, кандидатка педагогічних наук Світлана Трубачева (доповідь «Можливості електронних додатків у формування громадянської та інших ключових компетентностей учнів»), інші представники Інституту педагогіки НАПН України, ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти». Цікавими і змістовними були доповіді педагогічних працівників, які взяли участь у роботі семінару, а саме: учительки української мови та літератури Криворізької гімназії № 51 Марії Яковенко (доповідь «Теорія і практика формування ключових компетентностей учнівства в закладах загальної середньої освіти»), учительки історії Пирятинського ліцею № 4 м. Пирятина Полтавської області Людмили Компанієць (доповідь «Формування громадянської компетентності учнівства в умовах профільної середньої освіти»), учительки української мови та літератури гімназії № 178 м. Києва Ольги Демченко (доповідь «Формування громадянської компетентності учнів 6-7 класів на уроках української мови та літератури»), учительок початкових класів  гімназії № 178 м. Києва Ольги Петраускас (доповідь «Формування громадянської компетентності учнів початкових класів на уроках та в позаурочний час в умовах війни») та Ірини Гоголєвої (доповідь «Організаційно-методичне забезпечення формування громадянської компетентності учнів початкових класів в умовах війни») та інших учасників семінару.

Значущість процесу формування громадянської компетентності учнівства в освітньому процесі закладів системи загальної середньої освіти для розбудови незалежної, демократичної, правової,  соціальної держави, що посилилася в умовах війни не викликає сумнівів. Так само, як і необхідність розроблення сучасного науково-методичного й навчально-методичного забезпечення цього процесу для Нової української школи. Тому відділом інновацій та стратегій розвитку освіти Інституту педагогіки НАПН України планується оформити збірник тез доповідей всеукраїнського семінару, в якому автори зможуть презентувати власні ідеї щодо формування громадянської компетентності українського учнівства, розвитку громадянської освіти в Новій українській школі.