Методичні рекомендації щодо навчання географії в умовах воєнного стану

На підтримку вчителів, що працюють у важких умовах воєнного стану, наукові співробітники відділу навчання географії та економіки Інституту педагогіки НАПН України: Т. Г. Назаренко, В. С. Яценко, О. В. Часнікова  підготували методичні рекомендації щодо організації процесу навчання географії.

В умовах воєнного стану освітній процес організовано за дистанційною формою (лист Міністерства освіти і науки України від 06.03.2022 № 1/3371-22 «Про організацію освітнього процесу»). Також радимо звернути увагу на рекомендації Державної служби якості освіти «Як організувати викладання навчальних предметів в умовах воєнного стану»: https://sqe.gov.ua/yak-organizuvati-vikladannya-navchaln/. Щоби уникнути психологічного травмування учнів, потрібно організувати комунікації через встановлення довірливих відносин, налагодження діалогу, обміну. Для психологічної підтримки варто скористатися відповідними матеріалами, що постійно поповнюється, розміщеними на сайті Міністерства освіти і науки України за посиланням: http://surl.li/bwzok

Протягом дня потрібно проводити психологічні хвилинки для учнів усіх вікових категорій. Учитель має бути готовим до того, що учні будуть ділитися розповідями про події війни, нанесли їм психологічну травму.

Ресурси для дистанційного навчання географії

На YouTube в межах проєкту Міністерства освіти і науки України «Всеукраїнська школа Онлайн» розміщено уроки для учнів 1-11 класів. Кожен учень і вчитель зможуть завантажити на свій смартфон чи планшет мобільний додаток «Всеукраїнська школа онлайн». Ці матеріали можуть бути використані і для самопідготовки учнів. Учитель може опрацьовувати разом з учнями на відеоконференціях через Zoom чи Google Meet. 

Інформуємо, що в інтернеті доступно чимало відеоматеріалів географічного змісту, що можуть бути рекомендовані вчителем розкривають теми шкільної програми, зокрема:

https://www.youtube.com/channel/UCMIVE71tHEUDkuw8tPxtzSQ,
https://ukrainer.net/

Картографічні джерела інформації:

WorldMapper – колекція карт світу https://worldmapper.org/

UA Maps – карти України http://www.ua-maps.com/

Bouncy Maps – карти про корисні копалини, сільське господарство, економіку, населення,  релігію тощо; https://www.bouncymaps.com/ National Geographic – https://www.nationalgeographic.com/maps/