V Всеукраїнська науково-практична конференція з міжнародною участю «Інновації в початковій освіті: проблеми, перспективи, відповіді на виклики сьогодення»

9 і 10 червня 2022 року науковиці відділу початкової освіти імені О.Я. Савченко взяли участь у V Всеукраїнській науково-практичній конференції з міжнародною участю «Інновації в початковій освіті: проблеми, перспективи, відповіді на виклики сьогодення», що пройшла в Полтавському національному педагогічному університеті імені В.Г. Короленка. Конференція була започаткована п’ять років тому з метою обговорення актуальних проблем сучасної початкової освіти та поширення освітніх інновацій і підготовки майбутніх учителів до їх упровадження. Цьогорічний захід став особливим – лейтмотивом переважної більшості доповідей були нові виклики, що постали перед освітянами і здобувачами освіти в умовах повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну.

Конференція об’єднала понад 200 науковців із 21 закладу освіти, які функціонують у 17 областях України та за кордоном. Модерувала захід натхненниця наукового зібрання Ольга Андріївна Федій – завідувачка кафедри початкової освіти, природничих і математичних дисциплін та методик їх викладання ПНПУ імені В.Г. Короленка, докторка педагогічних наук, професорка.

Для обговорення на заході співробітниці відділу початкової освіти імені О.Я. Савченко підготували наукові повідомлення такої тематики: «Психолого-педагогічний портрет сучасного молодшого школяра як орієнтир для створення освітніх онлайн-ресурсів» (Онопрієнко О.В.); «Інтегроване навчання в початкових класах: проблеми реалізації» (Бібік Н.М.); «Зворотній звя’зок як компонент компетентнісно орієнтованого навчання» (Петрук О.М.); «Організаційно-педагогічні умови формування у молодших школярів прогностичних умінь у процесі читацької діяльності» (Мартиненко В.О.); «Методичні аспекти організації роботи молодших школярів із науково-художніми текстами» (Вашуленко О.В.); «Упровадження методики формування умінь роботи з даними на уроках математики в початковій школі» (Листопад Н.П.); «Екологічна компетентність у вимогах до результатів початкової освіти» (Павлова Т.С.); «Сучасний погляд на продуктивність педагогічного впливу у взаємодії з учнем молодшого шкільного віку» Юношева Т.В.

За матеріалами проведеної конференції підготовано збірник матеріалів, який буде розміщено на сайті заходу: https://sites.google.com/view/pnpu15