Як діяти в разі промислової аварії з викидом нітратної (азотної) кислоти – інформація, яку варто використати на уроках хімії

Рашисти руйнують промислові об’єкти, на яких зберігається нітратна (азотна) кислота, внаслідок чого ця речовина та продукти її розкладання можуть потрапити в повітря.

Що треба знати

Нітратна (азотна) кислота – це жовтувата або безбарвна рідина  з різким задушливим запахом, легко зміщується з водою в будь-яких співвідношеннях.

Концентрована кислота розкладається з утворенням оксиду, що має бурий колір:

4HNO3 = 4NO2 + O2 + 2H2O

В атмосфері сполука NO2 легко взаємодіє з киснем і парою води, знову перетворюючись на азотну кислоту. Отже, в районах, де відбулася аварія,   під час опадів і в умовах підвищеної вологості на поверхню потрапляє азотна кислота. Попадання кислоти на шкіру спричинює появу жовтого забарвлення її і сильні опіки та навіть некроз. При вдиханні пари азотної кислоти вражаються дихальні шляхи: виникає їх подразнення, набряк чи пневмонія. Виявити  концентровану азотну кислоту в повітрі можна за «лисячим хвостом» – димом темно-рудого кольору.

Чого не можна робити

  •           НЕ виходити на вулицю.
  •           НЕ вдихати забруднене повітря.

Що треба робити

  • Перекрити доступ повітря в приміщення. Для цього щільно закрити вікна і двері.
  • Одягнути протигаз, респіратор або ватно-марлеву пов’язку, змочену 2% розчином питної соди (для приготування   розчину треба 0,5 чайної ложки питної соди розчинити у 100 г води).
  • У разі відсутності протигазу, необхідно захистити очі. Для цього підійдуть захисні окуляри, або окуляри для підводного плавання, які щільно прилягають до обличчя.
  • Одягти одяг, що максимально закриватиме шкіру.
  • Промити уражені ділянки шкіри розчином харчової соди.

Вороненко Тетяна Іванівна, старший науковий співробітник відділу, кандидат педагогічних наук