Як зацікавити молодших школярів наукою: секрети від пирятинських педагогів

01 березня на базі Пирятинського ліцею відбувся захопливий семінар для вчителів початкових класів «STREAM-підхід у початковій школі: використання реальних прикладів та завдань для формування ключових компетентностей». Метою заходу було підвищити рівень обізнаності педагогів про основні шляхи впровадження STEM-освіти в громаді та розробити STEM-орієнтований підхід до проведення уроків.

Вчителі ліцею Ірина Хижняк та Ірина Остапенко інтегрували читання і мистецтво в предмет «Я досліджую світ». Наталія Новікова скерувала географічне дослідження вчителів через складові STREAM-освіти: математику, читання, мистецтво, інженерію та «Я пізнаю світ». Інеса Вірченко та Ярослав Вольвач поділилися досвідом підготовки обдарованих учнів до конкурсів, організацій та презентували здобуті результати. Учні 4 класу під керівництвом директора Пирятинського ліцею Лариси Пономаренко представили власні проєкти з інформатики на тему «Вежі світу».

Науковий супровід семінару забезпечувала Оксана Онопрієнко, доктор педагогічних наук, завідувач відділу початкової освіти ім. О.Я. Савченко Інституту педагогіки НАПН України. Вона ознайомила присутніх із досвідом подолання втрат у навчанні молодших школярів математики за допомогою цифрової платформи Eduten.

Про особливості STEM-освіти для молодших школярів розповіла Ірина Потапенко, авторка посібника «STEM-освіта в початковій школі: від навчальної моделі до реального уроку», співзасновниця ГО «СТЕМ ОСВІТА Україна», вона провела міні-тренінг, який захопив учителів своєю переконливістю і водночас простотою рішень.

Кожен учасник поповнив методичну скриньку цікавими STEM-ідеями для подальшого впровадження інноваційних технологій у професійну діяльність. Семінар став чудовою нагодою для обміну досвідом та натхнення на нові звершення!