Забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі: результати І етапу моніторингового дослідження у Київській області

20 липня 2022 року в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбулася зустріч у змішаному (офлайн / онлайн) форматі «Забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі: результати І етапу моніторингового дослідження у Київській області».

Відкрили захід та окреслили основні теми для розгляду в процесі роботи круглого столу Лілія Кревська, начальник управління Державної служби якості освіти у Київській області, Тарас Кремінь, Уповноважений із захисту державної мови, Іван ЮРІЙЧУК, заступник голови Державної служби якості освіти України та Андрій Гожик, проректор з науково-педагогічної роботи Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У заході взяла участь завідувачка відділу навчання української мови та літератури Олена Горошкіна, яка у виступі «Змістовий компонент навчання української мови в ЗЗСО» наголосила, що розроблення змісту шкільного навчання завжди було пріоритетним напрямом діяльності Інституту педагогіки НАПН України. У виступі було акцентовано на тому, що  сьогодні навчання української мови має бути спрямованим на формування компетентного мовця. Це зумовлює перегляд і оновлення змісту. У цьому контексті було схарактеризовано  принципи укладання модельної програми з української мови Н.Голуб, О.Горошкіної  для 5-6 класів, обґрунтувала доцільність уведення відомостей про мовленнєві жанри, інформацію  тощо.