Міжнародна науково-практична конференція «Іврит навколо світу»

30 жовтня 2022 року відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Іврит навколо світу» (на платформі ЗУМ).

Організатори конференції: Міністерство у справах діаспори (Ізраїль), Відділ івриту та культури WZO (Ізраїль), Міжнародна освітня інтерактивна платформа «Ji» (США).

Учасники конференції: науковці, методисти, викладачі, вчителі мови іврит дошкільних закладів і початкових класів шкіл діаспори.

Географія учасників: Аргентина, Данія, Ізраїль, Литва, Німеччина, США, Угорщина, Україна.

Модератори та ведучі: Маргаліт Кавеншток, Анат Гудман, Інбаль Барель.

Мета конференції: представлення міжнародного досвіду та новітніх розробок у галузі методики навчання мови іврит у країнах діаспори.

Завдання конференції:

  • презентувати міжнародну програму з вивчення івриту для дітей дошкільного та молодшого шкільного віку «Іврит навколо світу» й інноваційну платформу з вивчення івриту для школярів і молоді; 
  • представити науково-методичний досвід із розроблення програм, підручників і посібників з мови іврит для початкового етапу навчання у різних країнах світу;
  • обговорити актуальні питання методики навчання мови іврит у багатомовному освітньому просторі.

У ході конференції було представлено й програми, підручники та посібники з мови іврит для початкових класів шкіл України, автором і співавтором яких є Бакуліна Н. В., кандидат педагогічних наук, провідний науковий співробітник відділу навчання мов національних меншин та зарубіжної літератури Інституту педагогіки НАПН України. Крім цього вона презентувала матеріали рукопису Комплекту двомовних довідкових видань (українською мовою та мовою іврит у двох частинах): «Двомовний словник лінгвістичних термінів» і «Двомовний розмовник для налагодження успішної комунікації».

У результаті конференції учасники обговорили актуальні проблеми методики навчання мови іврит в країнах діаспори з огляду на сучасні виклики та багатомовність світу, обмінялись новими ідеями та напрацюваннями, зацікавилися можливістю апробації розроблених і презентованих матеріалів, налагодили зв’язки для подальшої міжнародної співпраці.