Видатний син українського народу (до 200-річчя від дня народження вчителя вчителів  К. Д. Ушинського)

Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Видатний Син Українського Народу (До 200-річчя від дня народження вчителя вчителів К.Д.Ушинського)» організовано і проведено 3 березня 2023 р. відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17 грудня 2021 року №1982-IX «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2022–2023 роках» та плану роботи Національної академії педагогічних наук України. Не зважаючи на складні умови військового стану, до участі в конференції долучилося близько 100 осіб з усіх макрорегіонів держави.

Проблематика конференції зібрала для обговорення педагогічних ідей К.Ушинського широке коло вчених, молодих дослідників і практиків освіти з 25 закладів освіти і наукових установ (з Харкова, Луганська (нині в Полтаві), Чернігова, Києва, Глухова, Умані, Івано-Франківська, Ніжина, Бродів, Луцька, Бердянська, Запоріжжя, Павлограда, Херсона, Вінниці, Хмельницького).

З мотиваційно-вітальним словом до зібрання звернувся Президент НАПН України, академік В.Г.Кремень, який наголосив не лише на непроминальності спадщини видатного педагога, а й на необхідності забезпечення науково обґрунтованої аргументації щодо приналежності імені К.Ушинського до корифеїв української педагогічної думки.

На новаторському змісті педагогічних ідей К.Ушинського закцентував увагу у своєму виступі віце-президент НАПН України, академік О.М.Топузов.

Значення педагогіки виховання К.Ушинського для сучасної освіти розкрив директор Інституту проблем виховання НАПН України, академік  І.Д.Бех.

Як і передбачалося метою конференції, відбувся цікавий обмін думками щодо сучасної рецепції та значущості творчої спадщини педагога. За визначеними заздалегідь 6 напрямами для обговорення 

  • життєвий шлях і педагогічна діяльність Костянтина Дмитровича Ушинського;
  • вплив К. Д. Ушинського на розвиток філософії освіти ХІХ ст.;
  • К. Д. Ушинський і антропологічний підхід у вітчизняній педагогіці;
  • роль К. Д. Ушинського у розвитку методики початкового навчання;
  • сучасна педагогічна освіта в контексті ідей К. Д. Ушинського;
  • Нова Українська школа і спадщина К.Ушинського.

Учасники виступали очно та в онлайн-форматі. Особливо тепло учасники привітали виступ С.Марчука з Луцького педагогічного коледжу, який, не боячись складних обставин війни, приїхав разом з колегою на конференцію за покликом серця – глибокої шани до К.Ушинського та його ідей.

Найближчим часом матеріали конференції буде розміщено на сайтах НАПН України та Інституту педагогіки НАПН України.

Кожному автору-учаснику буде персонально надіслано покликання на публікацію.

Пропонуємо ознайомитися з програмою заходу.