Співпраця українських і польських педагогів: шлях до взаєморозуміння і взаємопідтримки

З початком повномасштабної російської воєнної агресії багатьом українцям довелося залишити свої домівки та виїхати за межі нашої держави. Країни ЄС привітно відкрили для нас свої кордони і прийняли переселенців. З-поміж них найбільше українських біженців прийняла Польща. Нині велика кількість дітей шкільного віку залишається в цій країні.

За ініціативою Вищої школи бізнесу та наук про здоров’я у місті Лодзь (Польща) та підтримки відділу початкової освіти імені О.Я. Савченко Інституту педагогіки НАПН України, Житомирського державного університету ім. Івана Франка 20 жовтня 2022 року було проведено Міжнародну науково-практичну конференцію «System Edukacji w Ukrainie / Система освіти України». Мета заходу ‒ ознайомлення польських колег із системою освіти України, надання методичного консультування та підтримки педагогам і соціальним працівникам, котрі працюють з українськими дітьми, а також створення полікультурного середовища, в якому й польські, й українські діти відчували б себе в безпеці і мали можливості для освіти і розвитку.

Модерували захід Світлана Лобода, доктор педагогічних наук, професор, завідувач кафедри комп’ютерних мультимедійних технологій Національного авіаційного університету (м. Київ, Україна), та Евеліна Бурштинович,кандидат педагогічних наук,завідувач відділу аспірантури та курсівВищої школи бізнесу і наук про здоров’я (м. Лодзь, Республіка Польща) (м. Лодзь, Польща). З  вітальним словом до учасників конференції виступив Войцех Велскоп, доктор педагогічних наук, професор, ректор Вищої школи бізнесу і наук про здоров’я (м. Лодзь, Республіка Польща). Очікування від конференції сформувала Малгожата Бієгайло, директор повітового навчального центру для вчителів і методичних консультацій (Паб’яніца, Республіка Польща).

Від Інституту педагогіки НАПН України у конференції взяли участь доктор педагогічних наук, завідувач відділу початкової освіти імені О.Я. Савченко Оксана Онопрієнко та співробітники відділу – кандидат педагогічних наук Оксана Петрук і Тетяна Юношева. Науковці ознайомили польських колег з особливостями системи освіти в Україні, освітніми рівнями та циклами навчання, нормативними документами, системою оцінювання та організацією освітнього процесу під час воєнного стану; про розробки науковців Інституту педагогіки для науково-методичного супроводу освітнього процесу під час війни. Зокрема, Оксана Онопрієнко представила електронні підручники та навчальні мобільні застосунки для учнів 1 – 4 класів, які можна використовувати в будь-якій точці світу і в будь-який час. Українські вчені щиро подякували народу Польщі в особі спільноти учасників конференції за прихисток сімей із дітьми та за допомогу в організації навчання наших школярів.

Віта Павленко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри професійно-педагогічної, спеціальної освіти, андрагогіки та управління Житомирського державного університету ім. Івана Франка доповіла про реформу освіти в Україні.

Надія Павлик, доктор педагогічних наук, професор, доцент кафедри соціальної педагогіки Житомирського державного університету ім. Івана Франка, науковий співробітник Інституту підвищення кваліфікації (м. Орхус, Данія) у своїй доповіді торкнулася проблеми надання психологічної допомоги та особливостей соціально-педагогічної роботи з дітьми-біженцями.

Конференція стала «простором» для дослідження проблеми залучення українських дітей, котрі втікають від війни, до процесу навчання у польських закладах освіти різних рівнів, для предметних наукових дискусій і пошуку оптимальних рішень та відповідей на виклики сьогодення.

Ректор Вищої школи бізнесу і наук про здоров’я у місті Лодзь, професор Войцех Велскоп зазначив, що цей захід – лише перший крок до тривалої взаємодії українських і польських педагогів усіх рівнів, окреслив можливі перспективи для спільних досліджень та запросив українських науковців до подальшої співпраці.

Рамкову програму конференції можна переглянути тут.